• Blog posts

Men vraagt vaak naar Revit LT als een pakket voor het werken aan Revit projecten. Veel functies, zoals het creëren van structurele, mechanische en elektrische componenten ontbreken. LT is voornamelijk geschikt als architectuurtool en wordt aangeboden als een eerste stap in de overgang naar BIM vanuit een bestaande CAD-omgeving. Het wordt ook gebruikt door fabrikanten die inhoud aan klanten willen leveren, omdat het aanzienlijk goedkoper is dan het volledige product. Er zijn echter verschillende punten waarmee rekening moet worden gehouden alvorens tot aankoop over te gaan.

Revit LT kan inhoud creëren zoals zijn volledig uitgeruste neefje, maar bepaalde familie-eigenschappen zijn niet beschikbaar bij het maken van bepaalde mechanische, leidingwerk en elektrische apparatuur. Het opvallendste is misschien wel de afwezigheid van verbindingsobjecten om op de familiecomponenten te plaatsen. Deze connectoren maken het mogelijk om families aan circuits toe te voegen, aan te sluiten op kanaal- en leidingsystemen en servicetypes en stroomsnelheden toe te wijzen.

Dit wil niet zeggen dat er geen inhoud niet kan worden gemaakt en sommige informatie kan worden toegewezen, maar deze elementen zullen geen mogelijk belangrijke informatie bevatten. De inhoud kan in de juiste categorieën en subcategorieën worden geplaatst en er kunnen extra parameters worden toegevoegd met betrekking tot dergelijke informatie, zoals productnamen, URL-links en codes. Deze informatie kan worden gebruikt voor tags en schema's die voor sommige doeleinden voldoende kunnen zijn. Het is ook mogelijk om handmatige verwijzingen naar bedieningspanelen en circuitnummers e.d. te verstrekken via gedeelde parameters. Dergelijke workarounds zullen echter handmatig moeten worden ingevoerd als de systeemeigenschappen of circuits veranderen.

De volledige Revit-versie heeft het voordeel van de API (programmeerinterface) en Dynamo-scriptingomgeving, waar dergelijke eigenschappen globaal kunnen worden gewijzigd door een klik op de knop. Helaas heeft Revit LT geen dergelijke ondersteuning, wat betekent dat gebruikers deze eigenschappen moeten aanpassen via ‘out of the box’- methodes.

Revit LT kan natuurlijk de volledige Revit engineering specifieke velden bekijken, het kan ze gewoon niet gemakkelijk bewerken. Als een familie die in volledige Revit is aangemaakt in LT wordt geopend, kunnen connectoren worden geselecteerd en gewijzigd, maar ze kunnen geen extra connectoren aanmaken. Dergelijke toevoegingen zouden in een volledige kopie van Revit moeten zitten, of via een externe applicatie. In termen van het creëren van inhoud, als er technische informatie nodig is, is het hebben van een volledige kopie van Revit van essentieel belang, omdat connectoren, servicetypes stroomsnelheden enz. kunnen worden toegewezen en bewerkt. De volledige Revit kan worden gebruikt om een in LT aangemaakte familie aan te passen en naar wens extra technische informatie toe te voegen.

Samenvattend, is voor de meeste technische doeleinden de volledige versie van Revit nodig, niet alleen voor het maken en beheren van content, maar ook voor de bredere extra functies die het volledige pakket biedt; inclusief Worksets, Shared Positioning tools, weergavefilters, pdf-tools, scripting en add-in tools die vervelende projecttaken makkelijker maken.

Voor kleinere projecten, waar alleen presentatieweergaven en eenvoudige schema's nodig zijn, kan Revit LT voldoende zijn, maar zelfs op deze schema's kan het gebrek aan weergavefilters en PDF-tools frustrerend zijn. Als er enige twijfel bestaat of Revit LT geschikt is voor jouw doeleinden, stuur dan een e-mail naar sales@cadline.nl of bel 030-307 2210.