• Blog posts

Door Andy Davis

Als je routinematig een nieuw P&ID-project start door te kiezen uit een verzameling van standaard ontwerpen, weet je misschien niet dat je meerdere ontwerpopties kunt opslaan in hetzelfde templateproject.

Stel dat we kunnen kiezen uit drie standaard pompsets, bestaande uit respectievelijk 1, 2 of 3 pompen.

In alle gevallen willen we dezelfde labels voor de pompen en de bijbehorende kleppen behouden. Zo zijn bijvoorbeeld HV-001 en CV-002 altijd gekoppeld aan pomp P-001.

In ons templateproject kunnen we voor elke optie een aparte tekening maken en dezelfde tags toekennen aan de symbolen in elke tekening. Zie hieronder.

Wanneer we een tag dupliceren, zullen we gewaarschuwd worden dat deze al aan een andere component in een andere tekening is toegewezen. Dit is echter geen probleem.

We moeten er eerst voor zorgen, dat alle tekeningen die een verwijzing bevatten naar de dubbele tag, open zijn met schrijftoegang en dan kunnen we de optie kiezen om de tag toe te wijzen aan het geselecteerde onderdeel. De nieuwe component zal dan dezelfde gegevensrecord delen als de bestaande gelabelde component(en) in ons templateproject.

Om een van de pompopties te kopiëren naar een live project, gebruiken we de optie Tekening kopiëren naar project....uit het Project Manager-window.

De gekopieerde tekening wordt toegevoegd aan het nieuwe project met behoud van de originele tags.

Deze aanpak stelt ons in staat om meerdere ontwerpopties te creëren binnen hetzelfde templateproject en een consistente tagging te behouden over alle opties heen.  Omdat we slechts één van de opties kopiëren naar een nieuw project, hoeven we ons geen zorgen te maken over de gedeelde gegevensbestanden in het template-project.