• Blog posts

Door Dennis Collin

Bij het plotten in AutoCAD is het erg handig om de uitvoer te regelen voor verschillende soorten tekeningen. Dit besturingselement wordt toegepast met behulp van een functie die een Colour Table wordt genoemd, gewoonlijk een CTB-bestand genoemd. Deze optie bevindt zich zowel in het commando voor pagina instellingen, de plot opdracht en export naar DWF- en pdf-opties.

Fig 1. CTB-bestanden die de plottingoutput besturen.

Colour-, greyscale- en monochrome kleurtekeningen kunnen handig zijn om verschillende serviceroutes weer te geven en voor ruimteplanning. Grayscale opties zijn goed om een underlay te tonen met services in een contrastrijke kleur. Voor de meeste tekeningen wordt in plaats daarvan een eenvoudige monochrome stijl toegepast op de plot. Het is ook mogelijk om een hybride CTB te maken voor specifieke op maat gemaakte documenten.

Fig. 2. De plotopdracht met de meest algemeen gebruikte CTB-bestanden uitgelicht.

De methode voor het besturen van de plotstijl wordt gedefinieerd in de AutoCAD-sjabloon. Dus als een CTB-functie gewenst is, is het belangrijk om de juiste sjabloon aan het begin van een AutoCAD-configuratie te gebruiken.

Als u begint, is het gebruikelijk om een metrische sjabloon 'acadiso.dwt' toe te passen. Dit is te vinden op het tabblad 'main start' in moderne AutoCAD-versies. 'Acad.dwt' moet worden vermeden tenzij er een vereiste is om in inches te tekenen. De verkeerde keuze kan hier allerlei problemen veroorzaken met lijntypeweergave, schaalproblemen en verloren tijd!

Fig 3. Het kiezen van de juiste AutoCAD-template is noodzakelijk.

Dit acadiso-template kan worden ontwikkeld met de toevoeging van lagen, stijlen, opstellingen en lay-outs en vervolgens met uw bedrijfsnaam worden opgeslagen als startbestand van alle nieuw gemaakte tekeningen van uw organisatie.

Als echter een template zoals de 'acadISO -Named Plot Styles' wordt gebruikt, wordt AutoCAD zodanig ingesteld dat een meer geavanceerde en complexe plotconfiguratie wordt gebruikt. Deze methode is handig als dergelijke kleurstandaarden als Pantone, RAL of Truecolour vereist zijn. Dit is onwaarschijnlijk voor de meeste bedrijven die alleen standaard technische tekeningen met opmerkingen, metingen en eenvoudige kleurvullingen moeten leveren. De selectie van dit template zal echter plotproblemen veroorzaken, omdat alle normale CTB-opties voor plotten ontbreken!

Dit probleem kan ook optreden wanneer u andere consultanttekeningen ontvangt. In dit geval was het proces voor het maken van tekeningen buiten u om. De oorzaak van het probleem wordt gemarkeerd in de onderstaande afbeelding, waar alleen STB-bestanden worden vermeld, niet de verwachte CTB-bestanden die een gewenste uitvoer moeilijk maken.

Fig. 4. Het kiezen van de verkeerde template komt voort uit de verwachte CTB-instellingen!

Dit probleem kan eenvoudig worden verholpen. Kopieer simpelweg de probleemtekening naar een nieuwe CTB-gebaseerde blanco tekening, of anders is een veel eenvoudigere methode om het commando CONVERTPSTYLES te gebruiken.

Hiermee worden de benoemde plotstijlen (STB-methode van plotten) geconverteerd naar de meer conventionele en verwachte CTB-methode.

Typ gewoon CONVERTPSTYLES in de opdrachtprompt, druk op enter en er verschijnt een dialoogvenster met een verzoek om bevestiging. Klik gewoon op OK en plot dan zoals gewoonlijk, CTB-opties en pagina-instellingen instellen zoals gewenst.