• Blog posts

Door Nick Harris

Steeds vaker spreek ik met onze klanten over licence compliancy, vaak omdat ze worden uitgedaagd door een softwareleverancier aan te tonen dat zij de software gebruiken op een wijze die voldoet aan de voorwaarden van de licence agreement. Autodesk heeft een sterke focus op licence compliance en maakt gebruik van ferme bewoording, zoals Piraterij, voor elk Licentiegebruik dat non-compliant is.

Op de Autodesk Genuine website, de About Software Piracy FAQ zegt het volgende in antwoord op de vraag; Wat is softwarepiraterij?

Softwarepiraterij treedt op wanneer een of meer van de volgende gebeurtenissen optreden:

• Software is gewijzigd of gehackt
    • Serienummers of accounts worden gekopieerd of verkocht
    • Het gebruik is niet in overeenstemming met de gebruiksrechtovereenkomst-bijvoorbeeld, software wordt gekopieerd of gebruikt op meer computers dan geautoriseerd door de licentie

Softwarepiraterij stelt bedrijven en consumenten bloot aan inbreuk van de veiligheid. Hieronder vallen malware, spyware en virussen, die kunnen leiden tot verminderde efficiëntie binnen organisaties. Alleen echte, legaal gelicentieerde Autodesk-software is gegarandeerd en ondersteund door Autodesk met toegang tot de nieuwste functies, beveiligingsupdates, vorige versies en nog veel meer.

Hier volgt de link naar de FAQ https://www.Autodesk.com/Genuine/Frequently-Asked-Questions.

De oorzaken van piraterij binnen een bedrijf, zijn zelden te wijten aan de eerste twee bovengenoemde redenen. In de meeste gevallen komt het doordat men niet compliant is. In het algemeen is er geen opzet in het spel en het resultaat van een misvatting betreffende de regels of de slechte controles van IT. Het probleem kan zich bijvoorbeeld al voordoen, als je de trial versies van de Autodesk-software niet verwijdert of tijdens de installatie het verkeerde serienummer gebruikt.

In het verleden hebben een aantal klanten van Autodesk een officiele brief ontvangen via snailmail, waarin werd uitgelegd dat zij werden verdacht van misbruik van de licentie. Ze worden gevraagd om deel te nemen aan een verificatieproces, die onder meer met behulp van een tool van Autodesk het netwerk screent. Hieruit volgt een rapport over de aangetroffen installaties van de Autodesk producten. Indien er sprake is van non-compliance, is de klant is verplicht om corrigerende maatregelen te nemen. Dit houdt over het algemeen in data er subscriptions worden aangeschaft om het tekort op te heffen. Deze aanpak heeft verschillende resultaten opgeleverd, en zeker niet in alle gevallen, waarbij een audit is gedaan, was er sprake van non-complince.

Ik verwacht dat deze omvang van engagement zal blijven. Op dit moment is Autodesk bezig met de intensivering van de naleving van de compliance, door gebruik te maken van intelligente software. Hiermee kunnen klanten makkelijker worden opgespoord die zich zeer waarschijnlijk, zo niet gegarandeerd, schuldig maken aan non-compliance. Op basis van waarop Autodesk-software is toegestaan op het netwerk van een klant, of de status van hun onderhouds-en abonnementscontracten, kan Autodesk precies zien welke licenties in overtreding zijn. Zij zullen rechtstreeks per e-mail contact opnemen met de klant, met vermelding van de overtredingen, de maatregelen en bijbehorende kosten. Als u een van deze e-mails ontvangt dan is het waarschijnlijk, en meestal per ongeluk, dat u de regels heeft geschonden betreffende de Autodesk licenties en wordt ervan u verwacht om de Autodesk quotisatie bij te werken en of te verhogen. Mocht u zo een e-mail ontvangen, raad ik u ten zeerste aan contact op te nemen met uw Cadline accountmanager. De aard van de compliance kan men voor u verifiëren en de corrigerende maatregelen bevestigen.

Als u zich zorgen maakt over uw compliance status, neem dan opnieuw contact op met uw accountmanager. Hij/zij kan een gesprek organiseren met een van onze Licentiedeskundigen om de regels te bespreken en de beste vervolgstappen te bespreken. Als u overstapt van perpetual licences naar subscriptions, of van individuele producten naar de Industry Collections, dan zijn er sommige vereisten rondom het veranderen van serienummers en het verwijderen van producten. Nogmaals, in de meeste gevallen, zijn klanten niet opzettelijk non-compliant en zich er vaak niet van bewust totdat ze worden geauditeerd.