• Blog posts

Door John van Rijn

Op dit moment zijn er bijna of geen Nederlandse bibliotheken verkrijgbaar om het InfraWorks model op te frissen met objecten zoals verkeerborden, lichtmasten enz.
    Met de info uit deze blog, kun je eenvoudig zelf objecten aanmaken, door gebruik te maken van “open” source bibliotheken. Binnen deze open source bibliotheken, waar 3D Objecten gratis en betaald worden aangeboden, kun je al snel een bibliotheek aanmaken. Let er wel op dat je deze 3D objecten goed controleert op gebruiksrecht en inhoudelijkheid.

Civil 3D

• Download “3D Object” van open source bibliotheek. In mijn geval een .SKP- bestand.
    • Importeer het .SKP-bestand in Civil 3D met de add-in tool “Import SKP”. De tool is te downloaden van de autodesk portal.

• Zet de parameters correct in metric (meters). en zorg dat je 3D model op Insertion Point 0,0 is geplaatst.
      Verander materialen en kleuren van het object en verwijder data die niet van belang zijn.

In mijn model zijn twee “bollen” toegevoegd, waarmee het (ondergronds) profiel van vrije ruimte rondom de palen wordt weergegeven. Exporteer deze 3D objecten naar een eigen te bepalen locatie middels de FBX-exporttool

Helmond.png FBX.png

InfraWorks:

In InfraWorks worden bibliotheken beheerd in het “Style Palette” (zie afbeelding). Deze palette bevat een tab genaamd 3D Model.

• Maak een nieuwe “catalog” aan door op de grote groene plus te drukken. In mijn geval noem ik deze NL Verkeersborden.
    • Dubbelklik de juist aangemaakte “catalog” en maak hieronder nog een “catalog”, deze noem ik “H-SERIE: BEBOUWDE KOM”. Open deze catalog ook door te dubbelklikken.

Maak hierin een nieuw item aan, door op de groene plus te drukken onderaan bij “Style Editing” (zie afbeelding).  In het volgende scherm dat verschijnt voeg je het model toe, dat je net hebt gemaakt.

Pallette.png define.png

• Sluit dit scherm af door “ok”
    • Geef het object een naam

Het model is nu toegevoegd aan InfraWorks en gereed om te gebruiken.

Het model kan nu worden geplaatst via de “City Furniture”