• Blog posts

Door Trevor Clayton

Property Sets
    Uw Property Sets definiëren

Figuur 1

U bent er misschien wel of niet van op de hoogte dat AutoCAD Civil 3D de mogelijkheid heeft om informatie aan objecten in het model toe te voegen. Dit betekent dat u allerlei extra informatie kunt koppelen aan individuele objecten voor later gebruik zoals planning, kosten of deelname aan een BIM-project.
    Deze functie was al jaren beschikbaar, maar in eerdere versies was de opdracht niet opengesteld. Als u echter de 2016 versie heeft, zal u Productivity Pack 2 nodig hebben. Eerdere versies hebben toegang tot de functie door het commando “PROPERTYSETDEFINE” te gebruiken, een aangename achterblijver van AutoCAD Architectuur. Eens gebruikt in eerdere versies, zal u het volgende dialoogvenster te zien krijgen:

pic2.jpgFiguur 2

Een Property Set creëren kan niet eenvoudiger zijn: selecteer eenvoudig de Property Set definities en klik met de rechtermuisknop om een nieuwe toe te voegen. Geef het een omschrijvende naam en beschrijving, open de “Applies to”-tab en Select All, ga verder naar de “Definition”-tab. Nu komt het interessante deel. Voeg benodigde nieuwe definities toe, zie figuur 2.

Alles wat u nu nog moet doen, is deze aanvullende eigenschappen (Properties) toe te voegen aan het gewenste object. Ik vind het gemakkelijker om alle objecten ineens te selecteren en te isoleren, waarna ik de aanvullende data gelijk toe kan voegen. In dit geval is het een pijpnetwerk.

Het is gewoon een kwestie van alle objecten waarop u de aanvullende gegevens wil toepassen te selecteren en AutoCAD Property te openen. Navigeer naar de Extended Data Tab in het dialoogvenster en selecteer de “Add Property Sets” knop, linksonder in de Extended Properties tab. Kies de Property Set die u wil toepassen (u kunt meerdere sets kiezen indien nodig). We kunnen indien nodig, hier zelfs een Hyperlink toevoegen.

Als ik nu een object selecteer en navigeer naar de geopende Extended Property Tab, krijg ik toegang tot alle aanvullende informatie geassocieerd met het object, inclusief de hyperlink.