• Blog posts

Door Henry Coombs

Er zijn een aantal verschillende BIM-workflows en technologieën die ons kunnen helpen beter samen te werken. Ik wil hier kijken hoe we het samenwerkingsproces van het ontwerpteam dat samenwerkt in Revit kunnen verbeteren, en hoe modellen makkelijk gedeeld kunnen worden voor goedkeuring. Als u aan een BIM-project werkt, is er een grote kans dat ontwerpteams in Revit werken aan een centraal model. Dit model wordt vervolgens gedeeld met het algemene team door middel van bijvoorbeeld Navisworks. En begrijp me niet verkeerd, dat is prima, maar er is ruimte voor verbetering.

Als we de Cloud oplossingen van Autodesk introduceren, kunnen we sneller samenwerken en communiceren, en de manier waarop we modellen delen met de rest van het projectteam stroomlijnen. De twee technologieën die wij hiervoor zouden gebruiken zijn ‘BIM360 Team’ van Autodesk en ‘Samenwerking voor Revit’, die vooral in combinatie fantastisch zijn.

BIM 360 Team is een applicatie die de Cloud als basis heeft, waar projectinformatie opgeslagen, nagekeken, gemarkeerd en geëvalueerd kan worden. Het maakt gebruik van de ‘Groot model viewer’ waarmee 100 bestandsindelingen gezien kunnen worden; .RVT, .PDF, .DWG, MS Office en meer. We kunnen bijvoorbeeld een Revit-bestand in BIM360 Team uploaden en het bestand dan bekijken in de internetbrowser. Dit betekent dat Revit niet nodig is om het bestand te bekijken, en dat er geen behoefte meer is aan een andere applicatie als Navisworks. Omdat alle projectleden in BIM360 Team in de Cloud kunnen komen, kan iedereen het model goed bekijken en markeringen aanbrengen en direct opmerkingen met elkaar bespreken. Er zijn nog meer geweldige mogelijkheden, zoals een berichtensysteem van Skype, zodat iedereen direct met elkaar in gesprek kan. We kunnen nieuwe versies van bestanden toevoegen en wijzigingen bijhouden, en we kunnen alles vergelijken. We kunnen het model en de informatie ook bekijken op mobiele apparaten zoals iPads.

Met BIM360 Team krijgt u één enkele omgeving voor informatie en communicatie over het project, zodat er lang niet zoveel e-mails verstuurd hoeven te worden, en daarbij hoeft niemand markeringen aan te brengen op tekeningen/screenshots te maken om door te sturen via e-mail. Omdat alles in de Cloud is, kunt u altijd teruggaan om het te bekijken, zonder dat u uw e-mail/databeheer hoeft te doorzoeken.

Samenwerking voor Revit is ontworpen om te werken in een centrale modelomgeving in de Cloud, in plaats van op uw server in uw kantoor. Het maakt gebruik van BIM360 Team om het centrale model te bewaren, zodat alle Revit-gebruikers er tegelijkertijd aan kunnen werken. Revit gebruikers kunnen zich in hetzelfde kantoor bevinden of elders, zonder behoefte te hebben aan een VPN-verbinding met hun kantoor, wat soms voor problemen kan zorgen. De manier waarop het gebruikt wordt is niet nieuw voor de Revit gebruiker. Er hoeft niets nieuws geleerd te worden als het gaat om synchroniseren, het aanmaken van werksets etc., dus het is makkelijk om in gebruik te nemen. Het centrale model wordt alleen opgeslagen in BIM360 Team, in plaats van op uw server. Het voordeel hier is dat er geen fysieke hardware nodig is, alle informatie wordt opgeslagen in BIM360 Team in de Cloud. Doordat de informatie is opgeslagen in de Cloud, kan het hele projectteam bij het centrale model komen om het te bekijken en te bespreken, direct in BIM360 Team (zo lang ze hier toestemming voor hebben, natuurlijk!). In wezen hebben wij een live model gecreëerd in de Cloud, waar alle projectleden het kunnen zien en bespreken. Allemaal in één omgeving.

Dus als u op deze manier werkt, kan dit echt zorgen voor de stroomlijning van een reeds efficiënt BIM-proces, omdat het minder moeite kost om informatie te delen en veranderingen en opmerkingen te beheren. Daarbij is er minder dure hardware nodig, zoals servers en PC’s.

Ik heb laatst een webinair gegeven over BIM360 Team en Samenwerking voor Revit. Ik heb de opname hiervan op onze website gezet. U vindt de opname hier:

https://a360.autodesk.com/viewer/#share/5854165845799109d48686b5

Als u meer informatie wilt over dit artikel, kunt u contact opnemen met uw Account Manager of ons Verkoopteam bellen via 030 30 722 10 of een e-mail sturen naar sales@cadline.nl