Blog posts

Bio

Korte omschrijving: Autodesk is haar Cloud platform en bijbehorende portfolio van producten in een snel tempo aan het ontwikkelen. Het brede scala van Cloud-gebaseerde applicaties, biedt een aantal uitstekende mogelijkheden....

Door Stuart Tanfield

Autodesk is haar Cloud platform en bijbehorende portfolio van producten in een snel tempo aan het ontwikkelen. Het brede scala van Cloud-gebaseerde applicaties, biedt een aantal uitstekende mogelijkheden voor het delen van allerlei gebruikers en organisaties. Dit kan op persoonlijk als op een samenwerkend teamniveau zijn. Het maken van de juiste Autodesk dienst, kan enigszins verwarrend zijn. Door het verstrekken van enige duidelijkheid over deze instrumenten, kunnen wij u hiermee hulp bieden.
Het opslaan van data in de Cloud, is nu een algemeen aanvaardbare dagelijkse activiteit geworden. Autodesk heeft erkend dat dit eens gevreesd en onbekende gebied van werken in de Cloud, een aanvaardbaar onderdeel van het project proces is geworden. Ik denk dat er nog steeds een aantal aandachtsgebieden zijn, die de volledige veiligheid implicaties verduidelijken en begrijpelijk maken. Autodesk heeft een sterke focus op dit punt. Cloud-gebaseerd samenwerken, is iets dat een duidelijke toename kent bij onze klanten.

Figuur 1 A360 Viewer Interface

Met de toenemende activiteit van Autodesk betreffende haar Cloud-aanbiedingen, zorgt dit ook meteen voor enige verwarring. Zij hebben een volledig assortiment aan diensten voor zowel A360 & BIM360. Er ontstond verwarring, omdat een aantal zichtbaar gelijke instrumenten op de markt werd gebracht. Nadat ik de tijd had genomen om de Autodesk-sites te doorzoeken, realiseerde ik me dat deze instrumenten voor hele verschillende samenwerkingsplatformen kunnen worden gebruikt.

Autodesk biedt een assortiment aan Cloud-diensten, die gehost worden op de A360 & BIM360 platformen. Voor het delen van ontwerpbestanden, waarbij er een paar van groot belang zijn, wil ik de volgende diensten aan u uitleggen:

• A360 Viewer
Cloud-gebaseerde viewer voor meer dan 50 bestandtypes. Is geschikt voor het verwijderen en opnemen van een eenmalig communicatieinstrument.
• A360 Drive
Cloud-gebaseerd delen van bestanden, peer-to-peer. Het verstrekken van een volledige audit van activiteiten op een map-gebaseerd systeem.
• BIM360 Team en Fusion Team
Cloud-gebaseerd delen van bestanden, met alle belanghebbenden van een project, ter ondersteuning van samenwerkingsactiviteiten.
A360 Viewer
A360 viewer is een snelle en eenvoudige manier om bestanden te bekijken en te bewerken via de Cloud. Hiervoor is absoluut geen software nodig en is geheel gratis. Navigeer eenvoudig naar de A360-viewer pagina en upload uw bestand. Na een korte periode ontvangt u een e-mailbericht, waarna uw bestand bekeken kan worden. Dit alles, zonder lokale software te installeren.
Veel gebruikers zien Autodesk TrueView als een standaardoplossing voor hun dagelijkse werkzaamheden. Komt dit u bekend voor? Dan kan de A360 Viewer een betere en eenvoudige manier zijn om uw bestanden te bekijken. En niet alleen voor DWG’s. Het bevat namelijk meer dan 50 verschillende bestandsformaten waaronder RVT, DWG, DWF. Deze zijn direct te bekijken en zonder conversie!

Figuur 2 Model View mogelijkheden

Wanneer u een aantal bestanden voor één samenwerkingsmodel ontvangt, kunt u al deze bestanden uploaden. De viewer zal de ‘links’ met deze bestanden behouden, om deze correct weer te geven. Het uploaden van een Revit model zal automatisch alle sheets die gehost worden in dit bestand uitpakken. Hetzelfde principe is van toepassing voor het uploaden van een AutoCAD bestand met meerdere ‘File Tabs’ – AutoCAD tekeningen. De A360 Viewer, biedt ook de mogelijkheid tot het hosten van een “Live Sharing Session”. Deze nette faciliteit geeft iedere deelnemer de mogelijkheid te navigeren in het bestand. De positie van de muis, wordt direct weergegeven op de schermen van de andere gebruikers. In combinatie met de ‘mark-up’ mogelijkheden, wordt communicatie ineens een stuk eenvoudiger. Veel efficiënter dan de traditionele methoden waaraan we gewend zijn. Voorbij zijn de dagen om het focus gebied uit te leggen via de telefoon!

A360 Viewer biedt ook nog de volgende interessante functionaliteiten:
• Maken van doorsnedes
• Opvragen van elementeigenschappen
• Achtergrondkleuroptie van zwart of wit

Deze laatste functionaliteit, biedt gebruikers een omgeving waar ze traditioneel meer bekend mee kunnen zijn. Dit is een geweldig instrument als u vaak ontwerpbestanden ontvangt die u wilt bekijken, maar niet noodzakelijk hoeft te bewerken.
https://a360.autodesk.com/viewer/

A360 Drive
A360 Viewer kan fungeren als een eenmalig hulpmiddel voor snelle communicatie. Om in te loggen, heeft de gebruiker wel een Autodesk ID nodig. Alle activiteiten worden opgeslagen en kunnen getraceerd worden. Per Autodesk ID, heeft de gebruiker 5 GB-opslagruimte en ondersteunt het delen van bestanden op persoonlijk niveau. Men kan andere personen uitnodigen, om toegang te hebben tot uw bestanden en deze te bekijken. De volgende toegangsrechten worden toegekend op bestandsniveau:
• Alleen kijken
• Kijken & downloaden
• Downloaden en updaten
• Volledige toegangsrechten
Wanneer een ontwerpbestand geopend is, biedt A360 Drive de mogelijkheid om doorsnedes te maken voor een nadere inspectie van de modelgeometrie.

Figuur 3 A360 Drive Sectie instrument

Van een bestand, worden de versies bijgehouden. Meerdere versies zijn te toegankelijk via de applicatie. Hierdoor kunnen gebruikers snel veranderingen tussen twee versies bekijken en deze goedkeuren. A360 Drive is te vergelijken met Dropbox. Dropbox is alleen geschikt voor het opslaan en bekijken van de bestanden. Om met A360 Drive aan de slag te gaan hoeft er geen software geïnstalleerd te worden op het werkstation.

https://a360.autodesk.com/drive/

BIM360 Team
De applicatie A360 Team, is nu omgedoopt tot BIM360 Team. Hiermee kan de gebruiker, binnen het A360 Drive concept, een bestand delen op

Met BIM360 Team biedt u aan meerdere gebruikers de mogelijkheid om bestanden te delen en wordt extra functionaliteit toegevoegd om binnen het team te communiceren. BIM360 Team wordt momenteel gratis aangeboden bij de aankoop van een Autodesk Collectie. Als dit iets is waar u over nadenkt, dan is nu het moment om actie te ondernemen.

U kunt uw favoriete projecten markeren. Hierdoor kunt u uw veel gebruikte projecten gemakkelijk terugvinden. Wanneer u eigenaar bent van een project(en), bent u als beheerder in staat om andere gebruikers uit te nodigen. BIM 360 Team biedt additionele functionaliteit bovenop de A360 Drive. In BIM 360 Team kunt u ‘mark-ups’ toevoegen. Deze ‘mark-ups’ zijn in het overzichtsscherm genummerd weergegeven. De details worden zichtbaar, door met de muis op deze nummers te gaan staan. Deze functionaliteit wordt geboden op:

• Bijlageniveau
• Elementniveau
• Oppervlakteniveau

Alle ‘mark-ups’ worden overzichtelijk verzameld, zodat u gemakkelijk de historie hiervan kan terughalen.

Figuur 5. ‘Mark-ups’ identificeren aandachtsgebieden die besproken moeten worden.

Tot slot. Indien u het project in het overzichtsveld bekijkt, ziet u meteen de genummerde ‘mark-ups’. Per markering wordt ieder afzonderlijk sheet in een ‘thumbnail’ zichtbaar. Hierdoor kan snel en gemakkelijk deze sheet worden opgeroepen en met de teamleden worden gecommuniceerd.

https://team.bim360.com/

Globaal zijn er verschillende opties beschikbaar voor het delen van bestanden. Afhankelijk van uw doel, biedt Autodesk verschillende producten binnen de 360-platformen. Al de technologieën die hier besproken zijn, ondersteunen het delen van bestanden vanaf basis- tot het delen op projectniveau.
Voor meer informatie over dit artikel kunt u contact opnemen met uw accountmanager of bellen naar ons verkoopteam op 030-30 722 10. Ook kunt u een e-mail sturen naar sales@cadline.nl.